Historie

Historie

Kindercarnaval Delden bestaat al tientallen jaren! Toentertijd in het leven geroepen door de Deldense Carnavalsverenigingen ‘De Dikke Steen’ en ‘De Moppentappers’, later voortgezet door de Piep’n Schnieders. Ergens, eind vorige eeuw, is Kindercarnaval Delden zelfstandig geworden en is de ‘Stichting Kindercarnaval Delden’ opgericht. Helemaal officieel met een bestuur en stichtingsleden.

Eind 2007 heeft het toenmalige bestuur aangegeven dat zij wilden stoppen omdat het Kindercarnaval in Delden zo goed als gebeurd was. Een enthousiaste groep mensen is opgestaan en heeft de handschoen in 2008 opgepakt. Vanaf toen is er geduldig en gestaag gewerkt om het Kindercarnaval Delden weer bloeiend, sprankelend en bruisend te maken. En niet zonder succes……!!

Lees hieronder de historie van jaar tot jaar.

2008

Een enthousiaste groep mensen (Mariët Rupperink (voorzitter), Willem Marsman (secretaris), Hans Slaghekke (penningmeester), Petra van Otten, Dorien Mensink, Karlijn Freriksen, Susan Linderman, Ton Hardick en Astrid Tebberman zijn met frisse moed begonnen om het kindercarnaval nieuw leven in te blazen. Het eerste jaar werd het, na een leuke maar kleine kinderoptocht door Delden, gevierd in de zaal van De Boemel en waren er diverse optredens. Toentertijd een opkomst van ca. 50 kinderen met daarbij de ouders.

2009

In het jaar 2009 hebben een aantal mensen de stichting verlaten en is er een bijna nieuw bestuur benoemd: Ton Hardick (voorzitter), Susan Linderman (secretaris), Hans Slaghekke (penningmeester), Karlijn Freriksen en Astrid Tebberman. Dit was het eerste jaar nadat we weer met frisse moed zijn gestart dat we een show hebben ingehuurd en wel de ‘Grote Apekop-show’. Dit tweede jaar was de optocht weer wat groter als voorheen en waren er ruim 150 kinderen aanwezig in De Boemel om van een geweldige ‘Grote Apekop-show’ te genieten.

2010

In het jaar 2010 zijn er wederom nieuwe mensen toegetreden tot de stichting.  De stichting bestond toen uit: Ton Hardick (voorzitter), Susan Linderman (secretaris), Hans Slaghekke (penninmeester), Nathalie Vaartjes en Moniek Peper. Dit was het eerste jaar dat de stichting het feest niet meer gaf in de Boemel, maar in een tent die voor op de parkeerplaats van Sporthal de Reiger was gezet. We hadden dat jaar een fantastisch feest met ruim 250 kinderen en natuurlijk niet te vergeten de ouders die ook elk jaar in grotere getale naar het kinderfeest komen. In 2010 hadden we wederom een optocht die groter en kleurrijker was dan het jaar ervoor en nadien konden de kinderen in de feesttent genieten van ‘Serge en Coco’, ook een geweldige show.

2011

Het jaar 2011 waren er wederom nieuwe toetredingen tot de stichting. De stichting bestond toen uit: Ton Hardick (voorzitter), Susan Linderman (secretaris), Hans Slaghekke(penningmeester), Nathalie Vaartjes, Moniek Peper, Theo Venhoeven, Brigitte van der Velden en Niels Euverman. We hebben dat jaar wederom het feest gegeven in een feesttent. Het jaar 2011 was een fantastisch jaar (met als thema ‘Stoer en Lief’) voor het kindercarnaval een jaar waar de feesttent te klein was om iedereen in onder te brengen! De ruim 400 kinderen konden dat jaar genieten van een optreden van ‘Kareltje en Jasmijn’ van Avonturenpark Hellendoorn. De optocht was in 2011 ook een succes met vele loopgroepen en ook grote wagens. Dit was ook het eerste jaar dat de leden van de Stichting Kindercarnaval Delden slipjassen hadden aangeschaft om zo duidelijker zichtbaar te zijn voor de deelnemers. Ook kregen de kinderen dit jaar voor het eerst een onderscheiding.

2012

In 2012 bestond de stichting uit: Ton Hardick (voorzitter), Susan Linderman (secretaris), Niels Euverman (penningmeester), Nathalie Vaartjes, Moniek Agten, Theo Venhoeven, Hans Baake, Astrid Visschedijk, Otto Bötjer en ook Karlijn Freriksen nam weer plaats in de stichting. Welkom terug! De stichting had een behoorlijke  groei doorgemaakt maar dit was ook noodzakelijk. De stichting werd ook onderverdeeld in commissies, zo hadden we een Voorzitter Optocht Commissie (Otto Bötjer), een Voorzitter Sponsor-en PR-commissie (Hans Baake) en een Voorzitter Evenementen Commissie (Moniek Agten). Het scholenbezoek kreeg dit jaar weer meer aanzicht, mede doordat dit jaar het kindercarnavalslied “Ja, Ja, Ik Voel Het Al” werd geïntroduceerd. Een groot succes en de CD’s zijn goed verkocht bij verschillende Deldense Winkeliers en in de feesttent. De optocht (met als thema ‘Beestenboel’) was dat jaar helemaal groots en de route moest wegens de vele aanmeldingen zelfs worden verlengd! Het feest in de feesttent wordt ieder jaar groter en groter. Dit jaar waren er meer dan 500 (!!) kinderen en daarnaast natuurlijk de ouders die in nog grotere getale waren gekomen om de ‘Aartje Twinkel Show’ te zien. In 2012 werd ook voor de eerste keer het stamppotten buffet geïntroduceerd, na afloop van het kinderfeest. Deze afterpary bij ‘Harlekijn-Smitties’ was ook een groot succes. Vele deelnemers aan de optocht, sponsoren, ouders en kinderen zijn hierbij aanwezig geweest. In 2012 werd er ook een onderscheiding ontworpen en in 2012 hebben tevens de kikker en de olifant een naam gekregen: ‘Kikki’ voor de kikker en ‘Olli’ voor de olifant!

2013

In het jaar 2013 is er wederom een enthousiast persoon toegetreden tot de stichting: Jan Willem Pol. Ook dit jaar was de animo voor het kindercarnaval in Delden duidelijk groeiende: het feest op zaterdagmiddag is verplaatst naar sporthal de Reiger en de optocht werd voorzien van een ‘vooroptocht’ die is gestart op Parkeerplaats de Mors. Tevens konden we twee nieuwe hoofdsponsoren verwelkomen: naast KDV en BSO La Luna en Country Wishes zijn Staalbouw Twente en Grillroom Pizzeria Femi’s de gelederen komen versterken. Langzaam komen er tradities bij en dat zijn toch wel de wagenschouw op de woensdagavond voorafgaand aan het carnavalsweekend en het gezamenlijk ontbijt van de voltallige stichting op de zaterdagochtend. Het bezoek aan de scholen op vrijdagochtend wordt langzamerhand een echt spektakel: dit jaar waren we met ca. 30 mensen present waaronder Dweilorkest Zwabber!. De kinderen kregen op de scholen allen een onderscheiding van de stichting waaruit te zien was dat het thema van 2013 ‘CIRCUS’ was. Het is ook bijzonder leuk om te zien hoe de scholen hier aan meewerken, hoe scholen versierd zijn, hoe er regelmatig wordt opgetreden en natuurlijk niet te vergeten de prins & prinses en graaf & gravin. Vrijdagavond is er voor het eerst een fundraising-party georganiseerd in Harlekijn – Smitties. Een groots carnavalsfeest: erg druk bezocht, een goede sfeer en groot feest! Het feest was compleet door DJ John van Otten en een spetterend optreden van niemand minder dan Arie Ribbens! Zaterdag stond wederom in het teken van de fantastische Kinder Carnavals Optocht! De deelnemers van de optocht (ook meer dan vorig jaar) hadden dit jaar alles uit de kast gehaald voor het thema ‘Circus’. De optocht wordt ieder jaar grootser, langer en mooier. Dit jaar dus voor het eerst een ‘vooroptocht’ voor alle sponsorwagens, grote en kleine praalwagens en loopgroepen. Bij Sporthal de Reiger sloten de kinderen aan, veelal met een versierde fiets, step of kar. Een bonte stoet trok door het centrum waar de toeschouwers rijendik de optocht voorbij zagen trekken. Het aansluitende feest in de zeer gezellig aangeklede, warme en volle sporthal werd een ware happening door een spetterend optreden van Jeugdcircus Caroly uit Goor. Hierna zijn de prijzen uitgereikt aan de winnaars van de kleurplaten en de optocht en werd het hoog tijd voor de geweldige Kinder Carnavals Disco. Aansluitend was er een gezellig stamppot-buffet in De Boemel, geregeld door de stichting in nauwe samenwerking met Keurslager Jan Visschedijk. Kortom: Kindercarnaval Delden 2013 was bijzonder geslaagd. Op naar 2014.

2014

Het jaar 2014 werd wederom gekenmerkt door wisselingen binnen de Stichting Kindercarnaval. Na jarenlang lid te zijn geweest van de Stichting heeft Susan Linderman besloten om op de zaterdag van het Kindercarnaval uit het bestuur en ook uit de stichting te stappen. Susan heeft als eerste de ‘gouden zweetdruppel’ in ontvangst mogen nemen voor al haar inzet en enthousiasme in de afgelopen jaren. Daarnaast heeft ook Nathalie Vaartjes aangegeven te stoppen met de Kindercarnaval. Door het vertrek van deze dames kwam er ook weer ruimte en deze is ook ingevuld door Reggie Oostendorp en Thijs Wiegerink. De stichting bestond in 2014 uit de volgende leden: Ton Hardick (voorzitter), Susan Linderman (secretaris), Niels Euverman (penningmeester), Hans Baake (PR- / Sponsor cie.), Moniek Agten (Evenementen cie), Otto Bötjer (Optocht cie.), Astrid Visschedijk, Karlijn Freriksen, Theo Venhoeven, Jan Willem Pol, Reggie Oostendorp en Thijs Wiegerink. Dit jaar was wederom een jaar van groei. Door het initiatief van een drietal dames te weten Daniëlle Baake, Astrid Visschedijk en Daniek Visschedijk hebben we met ingang van 2014 een heuse dansmarietjes groep van ca. 15 jonge meiden die uit verschillende groepen van de Deldense basisscholen komen. Deze super enthousiaste groep had de primeur om op de donderdag voor het Kindercarnaval op te treden bij de bejaarden waar het Kindercarnaval in 2014 voor het eerst was uitgenodigd. Het programma van het kindercarnaval 2014 bestond dus startende op de woensdag met het schouwen van de wagens waar duidelijk zichtbaar werd dat de stijgende lijn qua deelname maar ook kwaliteit doorgezet was, donderdagavond een bezoek aan de bejaarden, een avond voor hen waar onze dansmarietjes en de leden van de Stichting optraden, vrijdag bezoek scholen zoals we ook in 2013 hadden met toevoeging van onze dansmarietjes die werden rondgereden door één van onze hoofdsponsors La Luna en het avondfeest bij de Boemel met een optreden van de welbekende Alpenzusjes. De voetjes gingen van de vloer en het dak ging eraf. De zaterdag gestart met een heerlijk en goed verzorgd ontbijt en vanaf 13.00 uur een optocht die wederom langer en van meer kwaliteit was als de voorgaande jaren. Het middagfeest in de sporthal met een spetterend optreden van De Dikdakkers en gezellig nagenieten onder het genot van een stamppot-buffet bij Smitties. Het thema van 2014 was de Wereld en dit jaar was voor het eerst dat twee weken voorafgaand aan het carnaval het feest in Delden werd gevierd. Dit doordat het carnaval zelf in de krokus viel. Op naar 2015………

2015

Het jaar 2015 was wat betreft de stichting een rustig jaar, een jaar waarin we hebben gebouwd aan ervaring binnen de leden van de stichting. Wel hebben we door het vertrek van de secretaris, Moniek Agten bereidt gevonden deze taak op zich te nemen. De stichting bestond in 2015 uit de volgende leden Ton Hardick (voorzitter), Moniek Agten (secretaris), Niels Euverman (penningmeester), Hans Baake (PR- / Sponsorcie.), Moniek Agten (Evenementen cie), Otto Bötjer (Optochtcie.), Astrid Visschedijk, Karlijn Freriksen, Theo Venhoeven, Jan Willem Pol, Reggie Oostendorp en Thijs Wiegerink.

Het Kindercarnaval 2015 werd gekenmerkt door een nieuwe single ‘Het is Kindercarnaval’ die we hebben uitgebracht, waarbij de tekst is geschreven door Amy Euverman en waarbij het lied is ingezongen door Hans Baake, Otto Bötjer en Amy Euverman en natuurlijk bijgestaan door de rest van de leden van de stichting als achtergrondkoor.

Het programma van 2015 was startende op woensdag met het bezoek aan de praalwagens de zogenaamde wagenkeuring met een knipoog, de donderdag hebben wij een bezoek gebracht aan de bejaarden in het nieuw gerealiseerde onderkomen. Op deze avond brachten onze dansmarietjes hun twee nieuw ingestudeerde dansjes ten toon, de vrijdag natuurlijk ons bezoek aan de basisscholen met een gevolg van in totaal ca. 45 personen. Dit blijft een mooi spektakel waarbij de scholen ook elk jaar weer mooi meedoen. Na het scholenbezoek zijn we gestart met de opbouw van de sporthal (versiering) die we hebben de middag afgesloten met het etentje bij Femi’s. De avond begon voor een aantal leden vroeg daar we dit jaar zijn gestart met een disco carnavalsavond voor de kids tot 15 jaar in samenwerking met Be-Events. Dit was een succes en zal in 2016 zijn vervolg krijgen…. Voor de ouderen was er zoals de voorgaande jaren een feest in De Boemel met optredens van Arjan Venemann en de Jigger Bigger Band, het was weer feest tot in de kleine uurtjes. De zaterdag stond in het teken van de optocht en het feest in de sporthal, waar wederom de Dikdakkers met de krokodil hebben opgetreden en we hebben gezamenlijk afgesloten met een stamppot buffet bij Smitties. Op naar 2016……

2016

2016 was voor de Stichting een rustig jaar zonder nieuwe toetredingen.  De stichting bestond uit de volgende leden; Ton Hardick (voorzitter), Moniek Agten (secretaris), Niels Euverman (penningmeester), Hans Baake (hoofd PR- en sponsorcommissie), Jan Willem Pol (hoofd optochtcommissie), Otto Bötjer, Theo Venhoeven, Reggie Oostendorp, Karlijn Freriksen  (hoofd evenementencommissie), Astrid Visschedijk en Thijs Wiegerink.

Ton Hardick heeft, na 8 jaar als voorzitter, aangegeven dat 2016 zijn laatste jaar als voorzitter zal zijn en vervolgens graag plaats neemt in de evenementencommissie.  Daarnaast heeft onze secretaris Moniek Agten na jarenlang lid te zijn geweest besloten om, na het carnavalsfeest van 2016, uit het bestuur en ook uit de stichting te stappen.

Dit jaar was het thema “TV wereld”.

Op woensdag zijn we gestart met de traditionele wagenkeuring. Donderdag stond weer in het teken van de ouderen in Delden. Het Melbuuln’s  Piratenkoor zorgde deze avond voor de muzikale invulling. Na bijne een jaar lang wekelijks oefenen hadden de ouderen een primeur; het allereerste optreden van de dansmarietjes in 2016.Het enthousiasme was bij iedereen goed zichtbaar, oftewel een geslaagd ‘kleintje carnaval’!

Op vrijdag werd het spektakel nog groter. Met meer dan 50 personen langs de Deldense basisscholen. De dansmarietjes, Kiki, Olli, het dweilorkest, de leden.. Iedereen was aanwezig! Dit jaar hebben we voor het eerst ook een bezoek gebracht aan de Ranninkschool. Ook hier zijn we met veel enthousiasme ontvangen.

Vrijdagmiddag hebben wij samen met vele vrijwilligers de sporthal omgetoverd tot een fraaie feestzaal voor de zaterdagmiddag. Aansluitend hebben we deze middag afgesloten met een etentje bij Femi’s.

De vrijdagavond begon vroeg met wederom een feest voor de kinderen vanaf groep 8. Deze keer georganiseerd bij De Boemel. Aansluitend begon het feest voor de volwassenen met optredens van “Plork & de Aannemers” en Arjan Venemann. Naast de optredens is de muziek verzorgd door DJ Fissa wat wederom een daverend succes was. Het was een fantastische carnavalsavond en de definitieve eindtijd is nog steeds niet bekend.

De zaterdag stond weer in het teken van de optocht met aansluitend het carnavalsfeest in de sporthal. Dit jaar hadden we een gigantische carnavalswagen ter beschikking voor de dansmarietjes, begeleiders en hoogheden van de Deldense basisscholen.  Bovendien stond dweilorkest Zwabber bovenop de wagen haar nummers te spelen. Groot, groter,….. Dat was de indruk na het feest in de sporthal. Optredens van de dansmarietjes & Jeugdcircus Caroly met aansluitend een kinderdisco. Al met al een fantastisch kindercarnaval 2016. Op naar 2017….

2017

Het jaar 2017 werd gekenmerkt door diverse wisselingen binnen de Stichting en de toetreding van 3 nieuwe leden. Thijs Wiegerink heeft het voorzitterschap overgenomen van Ton Hardick. Daarnaast bestond de stichting uit de volgende leden: Thijs Wiegerink (voorzitter), Niels Euverman (penningmeester), Hans Baake (hoofd PR- en sponsorcommissie), Otto Bötjer (hoofd optochtcommissie), Karlijn Freriksen (hoofd evenementencommissie), Ton Hardick, Theo Venhoeven, Astrid Visschedijk, Reggie Oostendorp, Cindy Meen, Mink Evers en Roy Monteiro.

Jan Willem Pol heeft besloten om, na het carnavalsfeest van 2016, uit de stichting te stappen.

Het thema van dit jaar was ‘Safar’. Het programma begon ook dit jaar op woensdagavond met de keuring van de praalwagens. Op donderdagavond ging het programma verder met de jaarlijkse feestavond voor de bewoners van Verpleeghuis St. Elisabeth en WZC De Wieken. Muzikaal werd het programma ingevuld door zangeres Merel, en ook de dansmarietjes van Stichting Kindercarnaval schitterden op het podium met 2 nieuwe dansen!

Op vrijdag werd het spektakel compleet; met meer dan 60 personen langs alle Deldense basisscholen. Het enthousiasme bij alle kinderen en aanwezigen was groot, oftewel een geslaagde dag! Na de scholenbezoeken hebben wij samen met vele vrijwilligers de sporthal omgebouwd tot een mooi versierde feestlocatie voor het carnavalsfeest van zaterdagmiddag. Aansluitend hebben wij deze middag gezamenlijk afgesloten met een etentje bij één van onze hoofdsponsoren; Femi’s.

De vrijdagavond ging om 19.00 uur van start met een Teenage Party Neon Editie. Onder toeziend oog van bijna 100 jongeren betraden bekende DJ’s van VIOS! het podium. Om 22.00 uur begon voor de volwassenen dé Aprés Ski Party bij Harlekijn-Smitties. De muziek werd verzorgd door Feest DJ Harry en daarnaast was er een geweldig optreden van Alex, bekend van zijn hits “Een Bossie Rooie Rozen” en “Adio Amore”. Deze avond werden drankjes voor het eerst  betaald met onze eigen Kindercarnal ‘stadsmunt’.

Zaterdag was dé dag van de optocht en het knetterende carnavalsfeest in de sporthal. De optocht was fantastisch en ook het Kinder Carnavals Feest was mede door de Kareltje & Jasmijn Show een groot succes. Er werden ballonfiguren gemaakt door Marcel’s Ballondecoraties en de dansmarietjes gaven weer fantastische optredens. Onder leiding van DJ Niek werd de feestmiddag afgesloten met een Kinder Carnavals Disco.

Al met al wederom een fantastisch carnavalsfeest in Delden! Op naar het jubileumjaar 2018!

2018

In 2018 is Jurriaan Eekers toegetreden tot de Stichting. De stichting bestond uit de volgende leden; Thijs Wiegerink (voorzitter), Niels Euverman (penningmeester), Hans Baake (hoofd PR- en sponsorcommissie), Otto Bötjer (hoofd optochtcommissie), Karlijn Freriksen (hoofd evenementencommissie), Ton Hardick, Astrid Visschedijk, Cindy Meen, Mink Evers, Jurriaan en Roy Monteiro. Theo Venhoeven en Reggie Oostendorp hebben besloten om, na het carnavalsfeest van 2017, uit de stichting te stappen.

Het thema was ‘Ik Hou Van Holland’ en stond in het teken van het 11-jarige jubileum en het afscheid van ex-voorzitter Ton Hardick.

Dit jaar is er een speciale jubileumkrant gemaakt en deze is huis-aan-huis bezorgd op meer dan 22.000 adressen.

Traditiegetrouw ging het programma op woensdag van start met de wagenkeuring. Fantastisch om te zien dat de deelnemers jaar op jaar de verwachtingen weer weten te overtreffen.

Op donderdagavond heeft de stichting een bezoek gebracht aan het Verpleeghuis St. Elisabeth en WZC De Wieken. De bewoners genoten volop van de optredens van onze dansmarietjes en het optreden van ‘De Rebellies’.

Met meer dan 60 personen is er een bezoek gebracht aan de Deldense basisscholen. Het enthousiasme was wederom fantastisch! Na het bezoeken van de basisscholen is de sporthal omgetoverd tot een fraaie feestlocatie voor het carnavalsfeest op zaterdag. Dit met medewerking van vele vrijwilligers. Aansluitend is de middag afgesloten met een etentje bij Femi’s. Al jarenlang één van de trouwe hoofdsponsors.

Op vrijdagavond stond de ‘Ik Hou Van Holland Party’ op het programma. DJ Bart Eshuis zorgde voor fenomenale sfeer en dat werd compleet gemaakt door een optreden van Helemaal Hollands.

En dan de zaterdag… Een fantastische optocht en een grandioos kinderfeest. Met meer aanmeldingen dan de afgelopen jaren was het duidelijk zichtbaar dat het Kindercarnaval in Delden leeft! Met een hilarisch optreden van Circus Meerfout, de ballonnencreaties van Marcel en dé Kindercarnavalsdisco met DJ Niek van K&N Drive-in show was de zaterdag onvergetelijk te noemen.

Een fantastisch jubileumjaar! We kijken uit naar 2019….